Sos pomidorowy to z pewnością nieodłączny składnik wielu dań. Wszyscy cenimy sobie go przede wszystkim za bogaty smak oraz niepowtarzalny aromat. Co więcej, przecier pomidorowy passata jest prawdziwym symbolem kuchni włoskiej, którą każdy z nas uwielbia i ceni. Bez wątpienia również, każdy z nas ma buteleczkę lub puszkę takiego produktu w swojej spiżarni, gdyż w wielu wypadkach staje się prawdziwie niezastąpiony. Wobec tego jakie dania można przygotować z jego udziałem?
Spaghetti bolognese – sztandarowe danie z przecierem pomidorowym
Wspomniane już zostało, że przecier pomidorowy passata to niepodważalny symbol włoskiej kuchni. Rodowici Włosi z całą pewnością nie wyobrażają sobie, by podczas rodzinnego obiadu zabrakło pomidorowego dodatku. Chcąc przenieść nieco włoskiego klimatu do naszej własnej kuchni, możemy przygotować spaghetti bolognese z przecierem pomidorowym passata. Danie to jest niezwykle proste i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy ugotować makaron tak, by był on al dente, a następnie zabrać się za przygotowanie sosu bolognese. Na patelni należy zeszklić cebulkę, czosnek i drobno startą marchewkę, a następnie dodać mięso mielone. Całość ma zostać okraczona przecierem pomidorowym passata i pozostawiona kilka minut na ogniu. Takie danie jest nie tylko proste i smaczne, ale także z powodzeniem nawiązuje do tradycyjnej kuchni włoskiej. Z pewnością podbije podniebienia domowników.
Pizza – kultowy przysmak każdego z nas
Kolejnym daniem, które można, a nawet trzeba przygotować z przecierem pomidorowym passata to pizza. Każdy z nas uwielbia jej wyjątkowy smak i to, że można komponować ją z dowolnych składników. Niemniej jednak najważniejszym z nich staje się wspomniany już przecier pomidorowy passata, który okrasza ciasto do pizzy. To właśnie dzięki niemu zyskuje ona niepowtarzalne walory smakowe i aromatyczne. Przygotowanie pizzy wbrew pozorom jest bardzo proste, gdyż obecnie można kupić już gotowe ciasto. Wystarczy jedynie posmarować je przecierem pomidorowym passata, a następnie ułożyć ser i ulubione dodatki.
Przecier pomidorowy passata do ryżu w stylu meksykańskim
Jeśli kuchnia włoska się nam przejadła, to z pomocą przecieru pomidorowego passata można również przygotować smażony ryż po meksykańsku. Danie to jest sycące, choć nieco bardziej pracochłonne. Niemniej jednak na patelni podsmaża się wołowinę z chilli, a także z dodatkiem fasoli i kukurydzy. Do całości dodaje się przecier pomidorowy passata, a na sam koniec ryż. Jako dodatek można zaserwować zdrowe i smaczne guacamole.